Jak jsem začal s čajem

Dan Drechsler
Dandy’s Tea
Published in
2 min readAug 10, 2016

--

V poslední době se mě dost často ptali přátelé, ale i klienti, jak jsem vlastně začal s čajem, a proto bych rád reagoval touto formou. Snad se mi vše povede napsat rozumně dlouhé a né příliš nudné.

První seznámení se sypaným pravým čajem jsem zažil v rodině někdy v pubertě, kdy jsme dostávali gruzínský černý čaj od babičky, musím přiznat nijak mě nenadchl, protože jsem jej neuměl připravovat, ačkoli jsem jel podle návodu. Nicméně první osudové setkání s čajem bylo v teplické čajovně Bábrle, kde jsem nakonec skoro rok i pracoval.

Po této epizodce následovalo vymetání čajoven po vlastech českých i slovenských a hledání rozumných dodavatelů pro mé nemírné pití čaje. Zakotvil jsem u Amany, která mi jako dodavatel v té době velmi vyhovovala a sem tam něco objednal i v Dobré čajovně. Sranda byla, že v Amaně si mysleli, že jsem majitel čajovny vzhledem k velkým objednávkám, hodně se podivili, když zjistili, že objednávám pro svou potřebu.

Další zastavení bylo v pražské čajovně U anděla na Žižkově, kde jsem chvilku pracoval a následně zaškoloval personál. No a pak už jsem se vezl na vlnách Dobré čajovny v Teplicích, kde jsem byl s přestávkami něco přes dva roky a také jsem asi tři měsíce pracoval a zaškoloval personál košické Dobré čajovny. Zde se mé čajovnictví přerušilo a odešel jsem za štěstím a za prací do daleké ciziny.

V pití a objevování čaje jsem nicméně pokračoval a stále více začal tíhnout k sheng pu-erhům. Internet a svět “téměř” bez hranic mi umožnil nakupovat čaje a ochutnávat měrou vrchovatou. Žil jsem v té době v Rusku a začal hledat a vymetat i ruské čajovny. Zážitků bylo vrchovatě, ale musím přiznat, že spíše horších, a to jak stran kvality čaje, špatné obsluhy a hlavně šílených cen. Podivil jsem se, když jsme si ve třech objednali čaj za nemalý peníz a při placení si onu sumičku vyžádali od každého z nás a tato praxe byla ve všech čajovnách, platba za osobu ne za konvičku či čaj…..

Po návratu a ukončení všech pracovních povinností jsem se začal poohlížet co dál a zjistil, že krom své práce mám rád a něco vím a umím už jen s čajem, což byl krok k založení firmy a převedení hobby na profesionální úroveň… tak to je ve velké zkratce má cesta čajová…. snad v budoucnu přidám trochu více podrobností hlavně z minula, ale uvidím…..

Díky všem za čtení a případné reakce

Dan Drechsler

--

--